AYOT DÖVİZ BÜROSU TASARIMI VE UYGULAMASI

İç mimari | Ticari | Marka Konsepti | Uygulama​

2019, Kapalıçarşı, İstanbul  TR

toplam tasarım alanı : 28 m²

Kapalıçarşı

‘Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da yer alan Kapalıçarşı’nın tarihi 15. yüzyılın ortalarına Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar gider. Osmanlı kurumlarını ayakta tutan en önemli uygulamalardan olan vakıf sistemine göre camilerin tamir ve bakım masrafları gibi çeşitli ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gelir getirici bir başka yapı meydana getirilirdi. Bu gelir getirici yapıların en önemlileri çarşılar olup Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir getirmesi için inşa edilen yapılarla 1461 yılında Kapalıçarşı’nın da temeli atılmış ve yıllar içinde yapılan eklemelerle giderek büyümüştür. Zamanla tüm bölgenin en önemli ticari merkezi haline gelen, İstanbul’un en zengin esnaflarına ev sahipliği yapan, dünyanın her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticaretinin yapıldığı Kapalıçarşı, bu yıllarda bir banka ve finans merkezi gibi de hizmet vermiştir. Aynı zamanda İstanbul’u ve Avrupalıların gözündeki Doğu yaşamını en iyi biçimde yansıtan yerlerden biri olarak görülmesi nedeniyle çok sayıda seyahat kitabında ve ressamların tablolarında yer etmesi Kapalıçarşı’nın tarihi ve kültürel önemini de kanıtlamakta. Dünyanın yalnızca en eski değil en büyük alışveriş merkezi olarak da tanımlanan Kapalıçarşı, 45.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu ve tam 3.600 dükkânı barındırıyor. Bu sayının bile üstünde dükkâna sahip olduğu ve daha geniş bir alanı kapladığı Osmanlı Dönemi’nde ekonominin kalbinin attığı yer olan Kapalı Çarşı, günümüzde İstanbul’a gelen ve alışveriş yapmak isteyenlerin ilk uğrak noktası.'


Ayot Döviz Bürosu bulunduğu lokasyon itibariyle hem koruma öncelikli prensiplerle hem de günümüz kullanım ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik bir ticari iç mekan tasarımıdır. Alışılagelmişin ve Kapalıçarşı geleneğinin sınırlarının döviz bürosunda mekansal tasarım açısından geliştirilmesi önemsenmiştir . Hem malzeme dokularının çeşitliliği ve birliktelikleri göz önünde bulundurularak hem de minimum mekanda çözümler sunularak tasarım geliştirilmiştir.

Döviz bürosunun en vurgulu ve belirleyici elemanı olan banko, hem açısal kesimlerle kullanıcıya ve iç kısımda hizmet veren personele daha ergonomik bir kullanım sağlamış hem de doğal taş – mermer kaplamayla sade ve yalın bir hal almıştır. Aynı zamanda tasarımı ve malzemesiyle tarihsel alanda yeninin üretimine göz kırpar niteliktedir. Bununla birlikte malzemelerin yatayda ve düşeyde devamlılıkları sağlanarak bütüncül bir iç mekan yaratılmıştır. Üst katta kurgulanan özel çalışma alanı; hem aydınlatma, akustik, ısı gibi kullanıcı konforlarını sağlamak adına hem de çalışma alanının verimliliğini arttıracak verilerle tasarlanmıştır. Proje konusu dolayısıyla güvenlik açısından da ciddi önlemler alınmasını gerektirmektedir. Tüm mekanda güvenlik, havalandırma, aydınlatma vb kontroller için akıllı bir sistem kurulmuş ve bu sistemle birlikte mekanın kullanılabilirliği ve erişilebirliği arttırılmıştır. Tek bir noktadan mekandaki tüm sistemlerin kontrolü gerçekleştirilebilmektedir.

Mekanın iç mekan tasarımı ve uygulaması Mimlab mimarlık tarafından yapılmıştır. Koruma yaklaşımı içerisinde; beden duvarları ve mevcut asma kat aslına uygun şekilde yenilenerek, bu kısımlara mekanik müdahale yapılmaksızın iç mekandaki kaplamalar uygulamaya geçirilmiştir. Cephe doğramaları koruma prensipleri çerçevesinde önerilen aslına uygun oran ve motiflerle yenilenmiştir.